söndag 3 juli 2011

Gitarrer

Varför är vissa föremål så naturligt coola? Hur kan en svart Gibson Les Paul vara så cool att man utan vidare skulle köpa en och ställa i ett hörn, utan att kunna spela ett endaste ackord? En oboe skulle ju aldrig ha samma effekt.
Är det för att många av de som använder en Les Paul är coola (Slash, Dregen, John Sykes) eller för att den helt enkelt är cool av sig själv? Skulle den förlora sin coolhet om t.ex. Tomas Ledin hade en (vilket han säkert har iofs)? Ledin spelar ju oftast på en gammal Telecaster, samma modell som Springsteen använder. Cool i Springsteens händer, patetisk i Ledins. Alltså är det i detta fall artisten som gör gitarren cool inte tvärtom, en Telecaster kan inte förbättra din image, men det kan en Les Paul, konstigt!

Det kan vara likadant med bilar, en ny Porsche gör ingen cool, även om det säkert är en fantastisk bil. En Ljusgul 911 från 73 däremot, skulle göra min mamma cool (inte Sven Otto Littorin dock, en sådan bil finns inte, inte gitarr heller för den delen). Om Littorin hade en gitarr skulle han ha en Ibanez, Steve Lukather signature edition. Ibanez är töntigt på gitarrer, men funkar utmärkt till elbas, konstigt igen!

Jag kan inte mycket om trummor, men visst känns Pearl mycket coolare än Tama? Zildjian coolare än Paiste?

Att sjunga i ett hårdrocksband kan vara coolt, att sjunga i ett okänt svenskt band och stå i TV och påstå att Metallica försöker mörka att de är inspirerande av djävulen känns emellertid mindre så.

På tal om hårdrock, kom jag just på att sångaren i Broder Daniel ser lite ut som King Diamond. Han måste således också inspirerats av Hin Håle, följaktligen har även Håkan Hellström gjort det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar