måndag 10 januari 2011

Objektiv finns det?

Ja, inte sådana där klumpiga saker som fotografer och deras wannabes släpar omkring på, utan objektivitet. Förmågan att betrakta en människa, ett fenomen eller annat utan att påverkas av sin egen smak eller förutfattade meningar (finns säkert en bättre förklaring av objektivitet någonstans).

Jag tror inte det finns. Det är tamejfaan omöjligt att betraktas som objektiv i alla lägen. Oftast blir den allmänna uppfattningen, d.v.s. det som de flesta tycker, det som anses som den mest objektiva uppfattningen.

Detta är fel. Majoriteten har inte alltid rätt, oftast tvärtom. Att många tycker samma sak är inte det samma som att de tycker rätt. Kan man tycka rätt? Nej, egentligen inte, men den intressanta frågan är om folk verkligen tycker det de säger sig tycka. Inte alltid, och ännu mer sällan om vi gräver lite eller sätter saker i rätt sammanhang.

Plågsamma djurförsök är dåligt, det borde vi sluta med!

Många håller säker med detta påstående. De kanske t.o.m. håller med efter att man förklarat att det ibland kan vara nödvändigt att testa saker på djur eftersom det skulle vara ännu värre att testa på människor, kanske faster Margareta eller lillebror Lennart.

Människor tycker en massa dumt, så länge deras tyckande inte drabbar dem själva på något sätt. Detta är subjektivt tyckande. Tror mycket få skulle säga nej till en medicin som testats på hamstrar under plågsamma former om den skulle rädda deras liv, eller göra att de blev av med all övervikt.

Vi är alla hycklare, inte förrän självbevarelsedriften sätter in med full kraft visar vi vårt rätta jag.

Vi kan emellertid komma lite närmare objektiva åsikter om vi anstränger oss lite, det behövs bara lite för att alla skall få det bättre.

Hoppa ut ur er själva ibland och tänk på hur ni skulle reagera när ni gjorde dumma saker. Ingen kan väl tycka att det är trevligt när någon tvärstannar 1m framför dem utan anledning. Ingen tycker väl om idioter i trafiken, ingen tycker väl om föräldrar som säger till sina barn att göra något 400 gånger utan resultat, ingen tycker väl om huliganer som skriker och slåss o.s.v.

Nu kom jag bort från ämnet lite, men bara lite. Vad jag menar är att vi alla skulle få det lite lättare om vi innan vi gör saker tänker lite objektivt på hur detta agerande påverkar tidens gång. Vi kan också tänka på hur det skulle se ut om alla gjorde likadant.

Ni har redan förstått, jag syftar naturligtvis på att fisa offentligt. Tänk om alla skulle göra det? Det skulle låta förfärligt och lukta jätteilla...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar