onsdag 5 januari 2011

Gott & Ont

På gott & ont säger man ju. Intet ont som inte har något gott med sig o.s.v.

Vad är det för trams?

Ont är ont och gott är gott, man bör separera de båda. Än en gång måste jag propsa på att vi skiljer på åsikter och fakta.

Har just läst färdigt the Hobbit för andra gången i livet, första gången var i tidiga tonåren. På den tiden var det en spännande roman om tomtar, vättar, drakar & troll (å en del annat krafs). Nu var det annorlunda, man läste lite mer mellan raderna. Vad är gott, vad är ont? Kan onda varelser vara goda i vissa sammanhang och tvärtom?

Var Hitler någonsin god?

Svårt att svara på, då det lätt blir en subjektiv bedömning. Att han gjorde en hel del onda saker (som jag tycker är onda alltså) råder det ingen tvekan om. Eva Braun måste ju emellertid tyckt att karln hade goda sidor också. Gör detta automatiskt Eva till en ond människa?

Sagor är bra, de brukar först bestämma vilka som är onda och vilka som är goda. Sedan kan de ha egenskaper som i vissa sammanhang anses strida mot den grundläggande ond eller godheten. Drakar är onda, men kan i vissa fall ha goda egenskaper, Hobbitar är goda men har också dåliga egenskaper.

Livet borde vara mer som sagor, jag tror jag skulle göra mig bra som troll. En girig surgubbe som klagar på allt å alla. De luktar tydligen illa också, vore skönt att slippa duscha.

Drake vore inte heller helt fel, tänk att kunna både flyga och grilla mat med munnen.

Lite småfilosofiskt så här på nya året blir det, vi får se i vilken riktning bloggen utvecklas. Är lite inne på teoretisk fysik just nu och har en del spännande teorier om universums utveckling. Mer om detta senare.

Sov gott så länge å grattis på Trettondagen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar