onsdag 23 februari 2011

Är ni korkade eller?

Jag har alltid haft problem med uttrycket att "överträffa förväntningar" i allmänt tal kallat "Exceed expectations"

Vari ligger fördelen med att överträffa någons förväntningar?

Uttrycket används flitigt av konsulter, gurus, säljledare, reklammakare och annat löst folk världen över.

Behöver man överträffa någons förväntningar måste ju dennes förväntningar vara fel redan innan.

De som tänker, -Nu jävlar skall jag visa dem att jag inte är så dålig som de tror! De är förmodligen just så dåliga som de andra tror, varför skulle de tro så annars?

De som medvetet sänker förväntningarna på något för att sedan överträffa dessa, kan ju bara göra detta en gång, sedan har de ju höjt förväntningarna till den nuvarande nivån.

Jag tror behovet av att försöka överträffa förväntningar ligger i ren lättja. Vi orkar inte ta reda på vad exakt någon förväntar sig, för att sedan vara på den säkra sidan drar man på så man pruttar ned sig för att just överträffa. Resultatet blir att man ofta missar målet och överlevererar, något man sedan måste fortsätta med in absurdum.

Mugghållare i bil är ett bra exempel. Amerikanarna gillar Drive Thru-kaffe, därav behovet av att ha någonstans att ställa den överdimensionerade kaffemuggen. Lexus är först ut med inbyggd mugghållare i bil, sedan är cirkusen igång. I ett oändligt race om att överträffa kundens förväntningar ökade biltillverkarna antalet mugghållare, till först 2, sedan 4 o.s.v. Har någon någonsin frågat en europeisk bilkund om han verkligen vill ha 19 mugghållare i bilen? Mer är inte alltid bättre, däremot är bättre alltid bättre.

Knepet ligger i att styra & kontrollera folks förväntningar, för att sedan leverera på dessa, inte över, inte under. Det är först då man kan göra andra nöjda om och om igen.

Om jag nu skulle skriva att nästa blogg kommer att bli jättetråkig, korkad, okontroversiell och tam, kommer det att bli ganska lätt att överträffa detta. Sedan kommer ni att förvänta er mer nästa gång och karusellen är i full gång. Så kommer alltså inte att ske.

Höj istället förväntningarna, innan du levererar och var sedan säker på att kunna leverera. Detta behöver man egentligen bara göra en gång, är man sedan konsekvent är man hemma.

Nästa gång, då blir det minsann..............

Trodde ni ja!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar