tisdag 5 april 2011

Morgonstund har guld i mun

Vem betalar alla dessa meningslösa forskningsprojekt? Nu har danska forskare kommit fram till att morgonpigga tjänar mer än kvällspigga.
Det är klart att de gör, det kunde jag svarat på.
Man kan med största sannolikhet ta vilken positivt uppfattad egenskap som helst och väga denna mot inkomst och då se att människor med positiva egenskaper tjänar mer. Med positiva egenskaper menar jag då egenskaper som anses positiva för att göra ett bra jobb. T.ex. att vara på arbetet tidigt. Att börja arbeta tidigt visar på ambition, att arbeta sent att man inte riktigt hunnit med det som skulle hinnas med under dagen.
Att tidiga morgonvanor anses positivt härrör troligtvis från det faktum att ambitiösa människor tvingar sig själva att vara på arbetet tidigt och därför gör ett bättre jobb. Inte för att de är morgonpigga, utan för att de är ambitiösa, vilket så småningom leder till högre lön. Orsak och verkan mina vänner. Post hoc ergo propter hoc. Att morgonpigga tjänar mer är naturligt, men det har inget med själva morgonpiggheten att göra, utan ambitionen och lojaliteten, som i sin tur alltså kan kopplas till morgonpigghet.

Morgonpigghet förresten, finns det?

På sätt och vis. Utvilade människor är pigga, behöver man 8 timmars sömn och lägger sig vid ett-tiden kommer man vara trött kl 05.00. Hurivida man är morgon eller kvällsmänniska är alltså helt relaterat till när man går och lägger sig och hur bra man då sover.

Det finns ett otal liknande exempel, där prioriteringar styr våra egenskaper. Fetma t.ex. otränade fetton äter vanligen mer och/eller sämre än vältränade människor, de prioriterar god mat framför magrutor, inget annat.
Hur stor pung man har är emellertid ingen sådan prioriteringsfråga, den är som den är helt enkelt.

Livets mysterier är oftast så enkla att förstå, bara man kan trolla bort allt ovidkommande. Detta är dock ovanligt att man kan. Varför?

Enkelt, nästan alla är dumma i huvudet...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar