måndag 4 april 2011

Varför alla dessa flaskhalsar?


Vad är det som gör att vi är så förtjusta i att trängas? Var i Stockholm under dagen och fick en chock när jag anländer till centralen vid 8-tiden, vansinnigt mycket folk i alla passager men tomt på perrongerna. Sedan proppfullt igen på Hamngatan, men helt tomt på Sergelgatan. Vafalls!
De som trängs i passagerna måste ju vara på väg någonstans, till eller från perrongerna kan man tro. Är det då inte trevligare att gå till perrongen ett par minuter tidigare för att slippa trängas? Ett par minuter innan och efter ett tåg har kommit/gått är det nämligen helt öppet. Vi Svenskar är ju kända för att vara punktliga, men att vara en liten minut för tidig ibland kan väl inte skada, eller?
All tid vi spenderar på tågstationer eller flygplatser är rätt meningslös, att ändå alltid vänta till sista sekund är bara korkat. Vad gör vi under tiden? Väljer bok på Pocketshop, runkar på toaletten, skickar onödiga sms eller smygläser tidskrifter på Pressbyrån?
På flygplatser verkar det nästan blivit en sport att komma i sista sekunden till flighten. Fint folk kommer alltid sent heter det. Om man med fint folk menar adel och liknande ägnar de sig också åt inavel (denna uppgift är dessvärre obekräftad) och andra dumheter. I så fall kommer jag gärna lite tidigare och avstår från inaveln.
Tänk om vi kunde hitta en metod där vi helt enkelt sprider ut folk mer (detta går utmärkt i Sverige, vi har gott om plats, fungerar något sämre i t.ex. Shanghai). Vi skapar en gigantiskt hopphage som folk måste röra sig i, annars får de elchocker. Hoppsan, nu är det dags att ta ett dubbelsteg mot Sergelgatan, annars gör det ont i testiklarna.
Sedan har vi detta med Stockholm, varför vill alla bo där? De som faktiskt utnyttjar alla godsaker är ursäktade, ni skall fortsätta bo där, gå på teater, opera, restaurang och dåliga sportevenemang. Men ni andra, varför flyttar ni inte? Grängesberg någon? Tierp?
Inget ont om Stockholm, en av världens trevligaste städer, men en stad där jag vill kunna gå i lugn och ro när jag besöker, utan flaskhalsar, bort med er, schas!
Åkte just förbi en brandgata i skogen (kan ha varit en skidbacke också, men jag såg ingen lift) där var det minsann ingen trängsel. Såg jättetrevligt ut, åk dit! Sluta trängas!
Ett litet irritationsmoment till innan vi anländer till Uppsala. Vad i hela jävla världen är det som får människor att tro det är en bra idé att stiga på ett tåg innan alla har gått av? Vad kan det finnas för argument? Ont om plats? Det är ju för helvete ännu mer ont om plats om ni också skall boxas med resenärer som rest åt andra hållet. Varför skall ni sedan också stå i vägen för de som går av? Är ni helt jävla dumma i huvudet?
Jag vägrar tro att majoriteten av alla resenärer är helt pantade, således gäller följande devis: Aldrig har så få orsakat så mycket lidande för så många. Finns det lagliga medel att ta till, kan vi spärra in sabotörerna? I Kina sätter man poeter i fängelse för att de skriver regimkritiskt, ett betydligt lindrigare brott än att kliva på tåget innan alla gått av…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar