torsdag 9 december 2010

Brott & Straff

Varför detta?

Jo, jag sprang på ett par stannare idag. D.v.s. ignoranta fån som stannar tvärt och därmed står i vägen, vanligt förekommande i butiker.

Jag tänkte då på hur trevligt det vore med ett kännbart straff för denna förseelse.

Titeln på dagens blogginlägg har inget med Dostojevski att göra, även om man ibland kan tycka att mord är ok om det tjänar ett högre syfte.

Vad är egentligen skillnaden på straff & belöning, piska eller morot?

Ett straff är egentligen en utebliven belöning och tvärtom.

Låt bli att råna banker, så belönar vi dig med att inte sätta dig i fängelse. Belöningen i detta fall är således en utebliven bestraffning, nog så trevligt.

Tvärtom skulle kunna innebära följande:
Köp inga blommor, så får du inte ligga. Straffet blir då uteblivet samlag.

Ett otillräckligt straff leder inte till uteblivet skadligt beteende, det är här uttryck som proportionell bestraffning kommer på tal. Straffet måste vara tillräckligt kännbart för att den potentielle förövaren skall undvika att begå brott, men inte så hårt att samhället tycker synd om de stackars brottslingarna.

Varför är då inte dödsstraff mer effektivt? Ingen vill väl egentligen dö?

Jo, vi är nämligen så fantastiskt korkade att vi aldrig tror att vi åker fast. Straffsatsen är meningslös när någon tror att straffet aldrig kommer att verkställas.

Gäller detta även belöningar? Ja tamejfaan jag tror det gör det. Vi får nog ligga även utan blommor.

Vi är helt enkelt olika, vissa undviker att göra saker eftersom de är rädda för eventuell bestraffning medan andra gör saker för att få en belöning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar