måndag 1 november 2010

Hur tänkte TV?

I USA blir TV bara bättre och bättre samtidigt som TV har fått betydligt högre status, eller om det var tvärtom, hönan eller ägget, vem faan bryr sig?

Al Pacino spelar Dr Keworkian i TV-film, Glen Close har huvudrollen i en TV-serie, Jeremy Piven spelar världens roligaste Hollywood-agent i Entourage och självaste Bertie Wooster (Hugh Laurie alltså, för er som inte kommer ihåg PG Wodehouse) har blivit cynisk och sjukligt rolig doktor i House M.D. Amerikansk TV har också blivit ett sätt för gamla avdankade stjärnor att få upprättelse, Kiefer Sutherland i 24, Charlie Sheen i 2 1/2 män och Rob Lowe i the West Wing & Brothers & Sisters.

Antalet superstjärnor som dessutom gästspelar i TV-serier är stort, allt från Brad Pitt till Mark Wahlberg. Det vimlar av bra serier, Svenska tv-kanaler köper bara in en bråkdel.

TV är ju ett trevligt media för just dramaserier, ju längre tid man har på sig desto mer kan man utveckla karaktärer och handling. Man har ju också lyxen att misslyckas ibland. En TV-serie överlever ett dåligt avsnitt förutsatt att det inte rör sig om ett pilotvsnitt, det gör inte en film. Ju kortare en film är desto svårare måste det vara att göra den bra. Därför har jag lyckats undvika Uppsala kortfilmfestival denna helg.

ALLA gör bra TV-drama nu för tiden, i USA alltså

VARFÖR I HELVETE GÖRS DET DÅ BARA EN MASSA SKITPROGRAM I SVERIGE????????

Förnedrings-TV verkar vara det nya svarta. Ullared, Bonde söker Fru, Ensam mamma söker och nu senast nått jävla campingprogram från Öland. Halvt förståndshandikappade människor filmas med billig videokamera parat med en seg berättarröst eller dödstråkig programledare (läs Linda Isacsson).

Det är lite kul att titta på idioter en stund (runt 10 minuter). Man blir på något sätt lite bättre när man ser galningarna i Ullared eller de stackars bönderna som kallsvettas bara de tänker på att fråga chans, man är väl lite bättre än så?

Vi ser alltså på TV för att få bättre självförtroende, tragiskt!

Svensk TV har aldrig varit sämre, Svensk film har aldrig varit sämre, Sverige har aldrig varit sämre. Upp till kamp! Gör något, börja gärna med en bra Svensk dramaserie på TV...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar